Ouderwets betalen in het land van Silicon Valley

De eerste keer dat ik in de VS de pre-school moest betalen waande ik mij 20 jaar terug in de tijd. In plaats van even snel online het bedrag over te maken, googlede ik ‘how to write a check’. Ja dus, betalen met een check. Het had iets nostalgisch, maar het is natuurlijk absurd: hoe kan het betalingsverkeer in een land dat beweert bij de technologisch top te horen, zo ouderwets en langzaam zijn?

Het land van online shoppen

De VS lopen qua betalingsverkeer ongelooflijk achter op Nederland, waar online bankieren al jarenlang de normaalste zaak van de wereld is. In 2014 maakte 83% van de Nederlandse bevolking gebruik van online bankieren. Daarmee staat ze in de top 5 van Europa. In de VS doet ruim de helft van de Amerikanen aan online bankieren. En dit systeem is ook nog eens een stuk langzamer dan in Nederland. Als je een rekening moet betalen of geld wilt overmaken naar een vriend, heb je dat in Nederland via je smartphone binnen een minuut geregeld. In de VS, het land waar je online alles kan kopen en het de volgende dag op je deurmat ligt, is de kans groot dat je een week moet wachten tot je overschrijving is gestort.

Cheques in Nederland al meer dan 10 jaar afgeschaft

checks cashed by Jeremy BrooksVeel betalingsverkeer in de VS gaat dan ook nog via de good old cheque. Een buurtfeestje, de pianostemmer, het vakantiehuis en dus ook pre-school worden hiermee betaald. In Nederland is de cheque al sinds 2002 afgeschaft. In veel andere landen wordt het nog wel gebruikt, al is dat vooral in de internationale handel. Amerikanen gebruiken cheques ook voor persoonlijke betalingen. Daarbij wordt het salaris vaak nog in zogenaamde pay checks uitbetaald. Toch neemt ook in de VS het gebruik van cheques de laatste jaren af. In 2000 vonden er nog 40 miljard transacties plaats door middel van cheques, in 2012 was dit al gehalveerd.

Infrastructuur uit de jaren 70

De belangrijkste reden dat de VS zo achterlopen is volgens experts het gebrek aan leiderschap. Eigenlijk is niemand verantwoordelijk voor het betaalsysteem in het land. Waar in veel andere landen de banken licht gedwongen werden door de overheid om hervormingen door te voeren die snel en veilig online bankieren mogelijk maken, is dat in de VS ondenkbaar. En zo komt het dat het Amerikaanse banksysteem nog gebaseerd is op de infrastructuur uit de jaren 70. De centrale bank van de VS, de U.S. Federal Reserve, ofwel the Fed, kijkt wel enigszins vooruit en heeft in 2013 een toekomstvisie voor betalingen gepubliceerd en begin 2015 een strategie voor het verbeteren van het Amerikaanse betaalsysteem. Dit heeft echter vooral weerstand opgeroepen bij de banken, die bang zijn voor hogere kosten.

Fees en reward points

cash rewards credit card by frankieleonHet is dus maar de vraag wanneer het de VS lukt om een sneller, efficiënter en veiliger online banksysteem op te zetten, zoals in veel andere landen al langer het geval is. Doordat er niemand echt de leiding neemt is de bankwereld versnipperd en kunnen ze hun eigen gang blijven gaan. De banken werken online betalen zelfs tegen door fees te rekenen voor het overschrijven van geld van de ene bankrekening naar de andere. Daarbij wordt het gebruik van credit cards gestimuleerd: hoe meer je betaalt met je creditcard des te meer reward points je verdient, een soort airmiles dus. Wij hebben er onlangs onze vliegtickets mee gekocht, online, dat dan weer wel.

4 gedachtes over “Ouderwets betalen in het land van Silicon Valley

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s