Amerikaanse preutsheid en peuterborstjes

That is so inappropriate!’ roept het Amerikaanse vriendinnetje van mijn oudste dochter, wanneer ze mijn jongste dochter naakt door ons huis ziet lopen. Geïrriteerd antwoord ik dat dit bij ons thuis niet ongepast is. Dit is misschien niet de meest verantwoorde reactie, maar na viereneenhalf jaar Amerikaanse preutsheid ben ik er even helemaal klaar mee.

Preutse Amerikaantjes

Ik heb mijn jonge dochters in deze tijd zien veranderen van ongeremde Hollandse kinderen die het heerlijk vinden om bloot in huis rond te dansen, in preutse Amerikaantjes die zich schamen om ook maar iets bloots te laten zien aan andere mensen. Er zijn periodes geweest waarin mijn oudste, toen een jaar of zes, zich omkleedde in onze badkamer met de deur dicht. Dat krijg je als op school vierjarige jongens en meisjes zich al apart van elkaar moeten omkleden. Amerikanen zijn namelijk doorgaans erg preuts en bang voor alles wat met bloot, seks en seksualiteit te maken heeft.

Blote peuterborstjes

Velen zien naaktheid als iets privés, misschien zelfs iets waar je je voor moet schamen. En dit geldt niet alleen voor tieners en volwassenen, ook kleine kinderen worden meegenomen in de preutsheid van hun ouders. Zo hoorde ik een tijdje geleden een vader in het zwembad tegen zijn tweejarige dochtertje zeggen: ‘Hunny, I’m afraid you have to keep your t-shirt on when you’re going to swim’. Toen ik hem zonnebrandcrème aanbod, ervan uitgaande dat dat het probleem was, legde hij uit dat hij haar bikinitopje was vergeten en dat hij eerder al eens was aangesproken toen zijn dochtertje zonder topje in het zwembad rondliep. Blote peuterborstjes, is dat nu werkelijk zo erg? En welk signaal geef je hiermee aan je kinderen?

Aanpassen?

Ik wil dat mijn dochters zich comfortabel voelen in en met hun eigen lichaam en niet zo jong al het gevoel krijgen dat bloot iets is waar je je voor moet schamen of waar je je ongemakkelijk bij zou moeten voelen. Maar hoe doe je dat in een cultuur waar andere normen en waarden gelden, zonder je volledig onaangepast te gedragen? Want tegelijkertijd ben ik van mening dat je je altijd enigszins moet voegen naar het land waarin je tijdelijk woont. In dit soort situaties vraag ik me echter af waar de grens ligt tussen integreren en je eigen normen en waarden behouden. Ik vind het soms maar lastig.

Heerlijk schaamteloos

Eenmaal op vakantie in Nederland maken mijn dochters snel vrienden met kinderen uit de buurt. Een buurmeisje komt spelen in het huis waar we logeren. Mijn jongste wil zich even snel omkleden en vraagt het meisje beleefd: ‘Vind je het niet erg om mijn borsten te zien?’ Waarop mijn oudste dochter zegt: ‘We zijn nu toch in Nederland, dat geeft helemaal niks!’ Later, als we op een echte Hollandse camping verblijven, kijk ik tevreden en enigszins opgelucht naar mijn beide dochters die zich gewoon schaamteloos voor de tent omkleden in hun bikini, met topje overigens.

2000 Singaporese dollars

Over een paar weken verhuizen we naar Singapore en ik vraag me af welke uitdagingen dat weer met zich mee gaat brengen. Vast genoeg om over te schrijven. Het feit dat je daar drie maanden gevangenis of een boete van 2000 Singaporese dollar riskeert, wanneer je vanaf de straat zichtbaar bloot rondloopt in je eigen huis, belooft niet veel goeds.

Er zit maar een ding op: veel gordijnen ophangen, zodat we gewoon de blote billendans kunnen blijven doen!

Dit artikel verscheen ook op het platform van De Wereldwijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s