De naweeën van Halloween

Terwijl onze Jack-O-Lantern staat te beschimmelen op de veranda en de voorbereidingen voor Thanksgiving en Kerstmis alweer in volle gang zijn, vragen de kinderen nog dagelijks om een snoepje uit hun overvolle plastic Halloween emmer. Deze emmer, in de vorm van een pompoen, gebruikten ze met het trick-or-treating tijdens Halloween, en echt, er kan een heleboel in.

Snoep terugkopen

Pompoen emmers vol met snoepenGeschat wordt dat de Amerikanen afgelopen Halloween meer dan 2 miljard dollar hebben uitgegeven aan snoep. Logisch dat de tandartsen bezorgd zijn om de tanden van kinderen. Een Amerikaanse tandarts is jaren geleden begonnen met het opkopen van snoep van kinderen. Dit is uitgegroeid tot een landelijk programma: Halloween Candy Buyback, met een eigen website. Tandartsen kunnen zich hier aanmelden en families kunnen opzoeken waar de dichtstbijzijnde tandarts is die het snoep opkoopt, vaak voor 1 dollar per pound (454 gram). Het doel is om het snoep van de straat te krijgen en het naar de Amerikaanse troops in het buitenland te sturen, om deze soldaten een ‘brightened day’ te bezorgen. Of dit ook zo ‘brightened’ is voor de tanden van de soldaten vermeldt de website niet.

Snoep in overvloed

Het is opzienbarend hoeveel snoep er met Halloween in omloop is. Op mijn favoriete bron van Amerikaanse fenomenen (de lokale facebook pagina voor Moms (and Dads)) verschenen de afgelopen tijd veel vragen over wat te doen met de overgebleven zakken snoep. De tips liepen uiteen van de al bekende tandartsen tot lokale kerken en opvangtehuizen. Een andere oplossing die genoemd werd was om het snoep te hergebruiken als vulling voor een piñata. Dit is een kleurrijk figuur gemaakt van papier mâché, gevuld met snoep en kleine cadeautjes. Aan het einde van een feest mogen de kinderen de piñata om beurten proberen kapot te slaan, waarop ze met zijn allen op de inhoud duiken alsof ze al een week niet gegeten hebben.

Scary piñata

Halloween piñataDit jaar waren we uitgenodigd door onze Amerikaanse buren om op hun Halloween feest te komen. Als super hero family gingen we op weg. Ze hadden flink uitgepakt, met allerlei spannende versieringen, ‘vies’ eten en een springkussen (dat volgens mijn jongste veel te klein was…ja, we zijn hier echt al te lang). Het dochtertje van de buren was overigens verkleed als Donald Trump, dit was uiteraard cynisch bedoeld. Ook was er een piñata in Halloween thema. Ik dacht dat piñatas alleen voor verjaardagsfeestjes waren. Niet dus. Voordat de kinderen überhaupt waren begonnen aan hun tocht langs huizen om te vragen voor een trick of een treat, hadden ze met de inhoud van de piñata hun emmer dus al flink gevuld.

Trick-or-treat

Uiteindelijk zijn we ’s avonds nog maar langs een paar een paar huizen geweest. Nog meer snoep en je ziet het al gebeuren: ’s avonds als de kinderen in bed liggen, stop je al deze vieze gekleurde dingen zelf in je mond. Waar de meeste mensen kleine snoepjes, chocolaatjes of lolly’s verpakt in plastic uitdelen, zijn er altijd mensen bij die flink uitpakken. Zo kregen onze dochters van een buurvrouw beiden twee repen chocola, en dan bedoel ik echt flinke. Vorig jaar kwamen we zelfs bij een huis waar de bewoners niks in huis hadden en als laatste redmiddel onze dochters dollars gaven. Ach ja, geld is in ieder geval minder slecht voor je tanden…dat hadden de Amerikaanse tandartsen ook al begrepen.

Een gedachte over “De naweeën van Halloween

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s