women's march midterms verkiezingen amerika

Girlpower in Amerika: record aantal vrouwen stelt zich verkiesbaar

Het is 8 november 2016 en mijn Amerikaanse vriendin vertrekt met haar twee jonge dochters naar het stembureau. Op deze dag gaat een vrouw geschiedenis schrijven, daar is ze van overtuigd en haar dochters zullen daar getuigen van zijn.

Uitgelaten schrijft ze die dag op Facebook: ‘I voted for the first female president of the United States. I’m beyond proud of this vote…and I’m thrilled to be living in a time where my own daughters will grow up with this tremendous woman in the highest office in the land!’

Vol vertrouwen kijkt ze ’s avonds op televisie naar de uitslagen, totdat duidelijk wordt dat niet Hillary Clinton de komende vier jaar het Witte Huis gaat bewonen, maar een seksistische rokkenjager. De dagen erna brengt ze huilend door, overvallen door gevoelens van teleurstelling en boosheid.

Women’s Marches en #metoo

Net als voor mijn vriendin, was het verlies van Hillary Clinton voor vele vrouwen in Amerika een grote teleurstelling. Maar het heeft ook iets teweeg gebracht. Vrouwen gingen na de verkiezing van Donald Trump als president in groten getale de straat op in Women’s Marches, stonden op voor hun seksuele rechten met de #metoo beweging en schreven zich massaal in om deel te nemen aan de tussentijdse verkiezingen voor het Congres. En met succes, want een record aantal vrouwen stelt zich dit jaar verkiesbaar voor de zogenaamde midterm verkiezingen.

Waar gaan de verkiezingen in november over?

Tijdens deze midterms op 6 november gaan de Amerikanen wederom naar de stembus. Dit keer niet voor een president, maar voor het Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De Senatoren en de Afgevaardigden worden rechtstreeks gekozen door het volk. Op dit moment zijn 105 van de in totaal 535 leden van het Congres een vrouw, dat is nog geen 20 procent. Deze verhouding ziet er na 6 november misschien wel heel anders uit. Al zeker 431 vrouwen hebben zich namelijk verkiesbaar gesteld voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden en 50 voor de Senaat. Ter vergelijking: in de midtermverkiezingen van 2016 waren er 212 vrouwelijke kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden en 25 voor de Senaat. En niet alleen het Congres kan de verhouding zien veranderen na de verkiezingen, ook staten en lokale overheden zien een toename in vrouwen die zich politiek inzetten. In november worden in 39 staten nieuwe gouverneurs gekozen en maar liefst 82 vrouwen stellen zich hier verkiesbaar voor.

Al borst voedend campagne voeren

Vooral op de Democraten heeft de verkiezing van Trump als president invloed gehad. Bijna driekwart van de vrouwen die zich verkiesbaar heeft gesteld, is dan ook Democraat. Eén van de organisaties die deze vrouwen helpt om zich verkiesbaar te stellen is Emily’s list. Een zogenaamde Superpact, die vrouwelijke democraten werft en traint voor een politieke carrière. Met als resultaat een grote groep ambitieuze vrouwen die volop campagne voeren voor zichzelf. Er zijn een hoop filmpjes te vinden van stoere vrouwen op Youtube. En sommigen doen dit vrij controversieel met een campagne filmpje waarin ze al borstvoedend de Amerikaanse bevolking overhalen om voor hen te stemmen. Ze maken hiermee een duidelijk statement, want waarom krijgen vrouwen toch altijd die extra vraag, die mannen in dezelfde positie niet krijgen: ‘hoe ga je het doen met de kinderen?’

Glazen plafond

Het moge duidelijk zijn: het glazen plafond is nog altijd niet aan diggelen. Maar zoals Hillary Clinton de dag na haar historische verlies zei:

“We have still not shattered that higher and hardest glass ceiling. But hopefully someone will, and someday sooner than we might think. And to all the little girls who are watching this, never doubt that you are valuable, and powerful, and deserving of every chance and opportunity in the world to pursue and achieve your own dreams.”

Mijn vriendin heeft sinds de nederlaag van Hillary Clinton ook niet stilgezeten. Haar woede en teleurstelling heeft ze omgezet in actie: ze is lid geworden van de League of women voters, bakte kilo’s koekjes voor hoofdkantoren van de Democraten, en bovenal begon ze een boekenclub voor meisjes op de school van haar oudste. Hier lezen ze samen over heroïsche meisjes en vrouwen. Want dat is waar het uiteindelijk allemaal mee begint: meisjes de rolmodellen geven, waardoor ze geloven dat ze later alles kunnen worden. Zelfs president van het machtigste land ter wereld. De honderden vrouwen die mee doen aan de verkiezingen in november maken alvast een goed begin!

Dit artikel verscheen ook op het platform van De Wereldwijven.

Een gedachte over “Girlpower in Amerika: record aantal vrouwen stelt zich verkiesbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s